Ispiši ovu stranicu
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
18
Svi

Obavijest vinogradarima!

Objavljeno u Novosti
Pročitano 804 puta

Savjetodavna služba
Brtonigla,04.05.2016.

 

Od zadnje preporuke prošlo je 15 dana. Stoga, vinogradarima preporučujemo da i dalje vrše preventivnu zaštitu svojih nasada usmjerenu protiv uzročnika plamenjače vinove loze (Plasmomara viticola), uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola) te uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).
Preporučuje se uporaba, nekog od dole navedenih fungicida na bazi propineba (Antracol WG 70), na bazi ditianona (Delan 700 WDG), na bazi folpeta (Folpan 80 WG, Futura 50 W), na bazi folpeta i triadimenola (Shavit F- suzbija i pepelnicu), na bazi folpeta i azoksistrobina (Univerzalis – suzbija i pepelnicu) ili na bazi Al- fosetila i folpeta (Mikal flash WG, Mikal Premium F).
Za zaštitu od pepelnice preporučuje se nekog od slijedećih pripravaka na bazi sumpora (Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Cosavet DF ili Kossan WG).

 

Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.